Депутати Білоцерківської міської ради в медіацентрі телеканалу "Крокус" за круглим столом обговорили підвищення податків на 2019 рік

Депутати Білоцерківської міської ради в медіацентрі телеканалу "Крокус" за круглим столом обговорили підвищення податків на 2019 рік

2018 06 24

22 червня у медіацентрі «Крокус» відбулося засідання депутатів Білоцерківської міської ради.
Зібратися за круглим столом депутатів змусили результати сесії БМР, згідно з якими податки та збори на 2019 рік було значно підвищено. 
Під час засідання були обговорені наслідки чергового підвищення податків для білоцерківців та міста в цілому, запропоновано шляхи уникнення збільшення податків для підприємців та можливі методи збільшення бюджету міста без відчутних втрат для мешканців Білої Церкви. 

Аналізуючи причини, які зумовили керівників БМР прийняти рішення по підняттю податків, Василь Савчук зазначив: «Після виборів 2015 року за поданням виконкому та керівництва міської ради відбулося чергове підвищення податків. Вчора на сесії ми переконували не приймати дане рішення, але нас не дослухались. … Керівництво БМР впевнено – якщо не підняти податки, не буде за що розвивати місто. Податок на нерухомість вчора був піднятий від 2 до 4 раз. Він становить всього 3% бюджету міста Біла Церква. Інші 97% на розвиток міста дає держава. Який сенс на людей звалювати непід’ємний тягар, якщо він не впливає на життєдіяльність нашого міста?! Я вважаю, що варто проаналізувати ті передвиборчі обіцянки, що давало нинішнє керівництво, передусім, підприємцям. Обіцяли краще та легше життя, а в результаті, за декілька років підняли в рази податки.»
Присутні зійшлися на думці, що депутати, які підтримали рішення, навіть не розуміють величину тієї суми, на яку було збільшено податки. Якщо перевести 2-3% у абсолютну величину, то податок на нерухомість фізичної особи за квартиру площею 100 кв.м становитиме 1117 грн., замість нинішніх 640грн. Та сама ситуація і з нерухомістю на юридичних осіб, сума в гривнях збільшиться майже в 2,5 рази. 
«Потрібно було укладати з підприємцями соціальну угоду: якщо працедавці збільшать зарплатню, то місто зменшить податки. Бюджет міста від цього лише виграє, тому що наповниться за рахунок податку на фізичних осіб. І при цьому також виграє роботодавець, бо до нього підуть влаштовуватися на роботу люди, а не поїдуть працювати до Польщі»,- прокоментував ситуацію депутат Іщенко Павло.

На засіданні підняли і питання раціонального використання міського бюджету. Депутат Геннадій Джегур пояснив: «В основі наповнення бюджету є раціональне використання тих коштів, які ми вже маємо. Нажаль, ми наразі стикаємося з тими питаннями, де є дуже багато претензій до діяльності міської влади як раз в частині прозорості витрачання цих коштів.»

Також була проведена паралель із іншими успішними містами України, розміром іх цьогорічного бюджету та величиною податків та зборів, у порівнянні із нашим містом.
Учасники круглого столу мають намір і надалі відстоювати повернення міською владою попередніх розмірів податків та наполягатимуть на оптимізації витрачання бюджетних коштів.

На заході були присутні:
Джегур Геннадій Васильович
Ореховський Олександр Петрович
Іщенко Павло Дмитрович
Гончар Анатолій Анатолійович
Тищенко Андрій Сергійович
Сербен Тетяна Сергіївна
Савчук Василь Петрович